Saç Ekiminde Daha Hızlı İyileşme İçin Yapılması Gerekenler

Saç ekiminin en zor aşamalarından bir tanesi iyileşme sürecidir. Genellikle saç ekimi yaptırmak isteyip, cesaret edemeyenlerin en büyük sorunu iyileşme sürecidir. İyileşme sürecinde yaşanan durumlar kişinin sağlığını etkilemesinin yanı sıra sosyal hayatını ve psikolojisini de etkilemektedir. Dolayısıyla saç ekimi yaptıran herkes iyileşme sürecinin en hızlı şekilde gerçekleşmesini ister.

Saç ekimi işleminin tamamlanması genellikle bir gün içerisinde tamamlanmış olur, ancak asıl süreç saç ekimi yapıldıktan sonra başlar. Bu yazımızda saçın iyileşme sürecinden bahsederek, iyileşmenin daha hızlı olması için yapılabilecekleri sıralayacağız.

Saç Ekimi Sonrası İyileşme

Aslında saç ekimin tamamen iyileşme süreci 1 seneyi bulabilir, ancak buradaki bahsedilen iyileşme süreci saç ekimi sonrasındaki yara izlerinin ortadan kalması ve saçların yavaş bir şekilde biçimlenmesidir.

Saç ekiminden sonra ortaya çıkan, kabuklanma, kaşıntı, kızarıklık gibi durumlar 1-2 haftalık süreç sonrasında ortadan kalkar. Saç ekiminin üzerinden 1 aylık süreç geçmesiyle beraber 1-2 cm kadar uzamış olan saç kökleri şok dökülmesine uğrar. Daha sonra saç kökleri yavaş yavaş uzamaya ve çıkmaya başlar. Ortalama 5 aylık bir sürecin ardından yeni saç kökleri biçimli bir şekilde yerini alır ve 1 sene içerisinde saç kökleri tamamen çıkmıştır.

Saç Ekiminde İyileşme Sürecini Etkileyen Faktörler

Saç ekiminin iyileşme sürecini belirleyen en önemli faktörlerden bir tanesi uygulanan saç ekim yöntemleridir. Günümüzde en sık kullanılan FUE yöntemiyle yapılan saç ekim operasyonlarında yara ve kesi açılmadığı için saç ekimi sonrasındaki iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşmektedir. FUE yöntemiyle yapılan saç ekimi 3 gün içerisinde kabuk bağlar ve bu kabuklanma 10 gün içerisinde ortadan kalkar ve yerine kırmızı bir görüntü gelir.

Saç ekiminin iyileşme sürecini etkileyen diğer önemli faktörler de ekim sonrasında doktorun talimatlarına uymak, beslenmeye dikkat etmek, alkol ve sigara kullanımından uzak durmaktan başlar.

Saç Ekimi İyileşme Belirtileri

Saç ekimi sonrasındaki iyileşme belirtilerini takip etmek ve başarılı sonuca ulaşmak için önemlidir. Saç köklerinin saç derisinin içerisine gömülmesinden dolayı, saç derisi bu işleme karşı reaksiyonlar gösterir. Oluşan bu doğal sonuçlar bazı kişileri tedirgin etmektedir, ancak bu süreç iyileşme sürecinin bir parçasıdır.

  • Kabuklanma: Saç ekimi yapılacak olan alan içerisine delikler açılır ve açılan bu küçük deliklerde kanama görülebilir. Bu kanama sonucunda, vücut bu duruma reaksiyon gösterir ve doku tarafından iyileştirilmeye çalışılır. Doğal olarak da kabuklanma meydana gelir. Saç ekimi sonrası yaşanan sürecin parçasıdır.
  • Kaşıntı: Saç ekimi sonrasında iyileşme sürecinin önemli parçalarından bir tanesi de kaşıntı hissidir. Kabuklanmadan dolayı saç derisinin hava alamaz. Bu duruma bağlı olarak ekim yapılan bölgede kaşıntı hissi meydana gelir. Bunun yanı sıra saç kökünün yanlış alınması, ekim bölgesinde enfeksiyon oluşması, şampuan ve bakım ürünlerinin alerji yapması gibi nedenlerden de kaynaklanabilir. Eğer böyle bir durum mevcutsa doğrudan doktora gidilmelidir.
  • Kızarıklık: Saç ekilen deri üzerindeki kabuklanmaların ortadan kalması sonucunda görülen durumdur. Bu kızarık bölge, ilerleyen süreçlerde pembeleşmeye başlar. Daha sonra da ten rengine döner.
  • Sivilce: Saç ekiminden sonra donör bölgede veya ekim yapılan alan içerisinde sivilcelenmeler oluşabilir. Bunların sebebi ise kanalların derin açılması, donör bölgeden köklerinin tam alınamaması, ekim yapılan alanın temiz olmaması gibi sorunlardır. Aynı zamanda yeni çıkan saç kökleri de sivilcelenmeye yol açabilir. Genellikle şok dökülmesi sonrasında görülür.

Bu belirtilerin tamamı doğal durumlardır, ancak nadir de olsa bazı durumlarda daha büyük sorunlar oluşabilmektedir. Bu sorunlar hakkında bilgi sahibi olmak için Saç Ekiminin Riskleri Var Mı? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Saç Ekiminde Daha Hızlı İyileşme İçin Yapılması Gerekenler

Yukarıdaki yazımızda kabaca saç ekiminden sonraki süreçten ve saç ekimi sonrası oluşabilecek risklerden bahsettikten sonra bu sürecin daha hızlı ve sorunsuz geçmesi için yapılması gerekenlerden bahsedeceğiz. Unutmayın ki bu süreç kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

  • Doktorun söylediklerine tamamen uyun.
  • Operasyondan sonraki 3 gün boyunca en az 45 derecelik pozisyonda uyumanız gerekir. Mümkünse dik bir pozisyonda uyunmalıdır.
  • Ödem oluşumunu en aza indirmek için çok fazla ayakta durulmamalıdır.
  • Ekim bölgesini sert bir şekilde kaşımamalı ve buradaki kabuklar kopartılmamalıdır.
  • Operasyon sonrasında ortaya çıkan şişlik, morarma, kanama gibi durumlar görmezden gelinmemeli ve doktora başvurulmalıdır.
  • Saç ekimi operasyonunun ardından en az 3 hafta boyunca doğrudan güneş ışığına çıkılmamalıdır.
  • Kan akış hızının kontrol altında tutulması ve terlemeyi önlemek için yoğun egzersiz ve spor programından kaçınılmalıdır.
  • İyileşme süreci boyunca alkol ve sigara kullanımı durdurulmalıdır.
  • Deniz, havuz ve sauna gibi nemli ortamlardan kaçınılmalıdır. İyileşme süreci boyunca nemli ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Mümkünse 1 hafta evde dinlenilmelidir.
  • Saç ekimi sonrasında hekim tarafından yapılan yıkama işleminin ardından her gün saçlar yıkanmalıdır. Yıkama işleminde doğal şampuanlar kullanılmalı ve kimyasal içerikli şampuanlardan uzak durulmalıdır. Şampuan tavsiyesi için doktorunuza başvurabilirsiniz.

Eğer saç ekimi sürecinden sonra beklenmeyen durumlar yaşanıyorsa, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca saç ekimi yapan ekibin uzman ve tecrübeli kişiler tarafından oluşmasına özen gösterin.

Saç Ekimi Sonrası Saçlar Ne Zaman Çıkar? isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.

Yanıtla

Sohbete başla
Merhaba, bilgi almak ister misiniz?
Merhaba
Estetik Yeri olarak size nasıl yardımcı olabiliriz?
Powered by