9 March 2025
    Saç Ekimi

    Saç Ekimi Nedir? Nasıl Yapılır?

    Saç Ekimi Nedir? Nasıl Yapılır?

    Erkeklerde en sık görülen durumlardan bir tanesi saç dökülmesidir. Özellikle yaşın ilerlemesiyle beraber saçlar dökülmeye başlar ve zamanla kelleşme ortaya çıkar. Bu durumda olan kişilerin en sık başvurduğu yöntem ise saç ekimi olacaktır. Her ne kadar protez saç gibi yöntemler mevcut olsa da en güvenilir yöntem saç ekimi olacaktır.

    Saç Ekimi Nedir?

    Saç Ekiminin Tarihçesi

    saç ekimi nedir

    Saç ekiminin tarihçesi hakkında bilgi vermek gerekirse, ilk kez 19. yüzyılda cerrahi operasyon ile kafa derisi yüzülerek başkasına nakil edilebilmiştir. Daha sonra 1930’lu senelerde Japonya’da kaş ve kirpik nakli yapılmıştır ve saç nakli denemesi daha önce yapılmamıştır. Bunun üzerine 2. Dünya Savaşından sonra Japonya’da yürütülen çalışmalarla saç ekimi yapıldığı bilinmektedir.

    1950’li senelerdeyse New York’ta ilk kez saç nakli yapılmıştır. Daha öncelerden saç nakli yapılınca yeni halinin eskisi gibi olmayacağı düşünülürdü, ancak yapılan denemeler sonucunda saçın geliştiği ve kalıcı olduğu ortaya çıktı.

    Geçen bu süreçten sonra cerrahlar 20 sene boyunca çalışmalar yürüttü, ancak başarı yakalanamadı. 1980’li yılların sonunda üç boyutlu mikroskopla incelendi ve 1mm’lik kalınlıkta saç ekimleri başladı ve FUE tekniğinin temeli atılmış oldu.

    Saç Ekimi Nedir?

    saç ekimi nedir

    Saç ekimi, dökülmüş saçların yerine yenisinin eklenmesidir. Bu işlem yapılırken, kelliğe dirençli olan göğüs, bacak, enseye yakın yerlerden, genital bölgeden saç kökleri alınmaktadır. Daha sonra bu kökler saç bölgesine taşınmaktadır.

    Kıl kökü seçimi yapılırken genelde ensedeki saç kökleri tercih edilir. Çünkü bu bölgedeki saç köklerinin DHT (dihidro testosteron) hormonuna karşı duyarsız olduğu için dökülme riski çok daha azdır. Farklı bölgelerden saç kökü tercih edilmesinin sonucunda tekrardan dökülme durumu oluşabilir.

    Kadınlarda ise saç dökülmesine dirençli bir bölge bulunmamaktadır. Dolayısıyla alınan saç köklerinin eklenmesi sonucunda başarı elde edilme ihtimali erkeklere oranla çok daha düşüktür.

    Yeni eklenen saç kökleri de genetik yapıdan etkileneceği için ilerleyen zamanlarda dökülme ihtimali olabilir. Ayrıca saç ekimi işlemi muhakkak doktorlar tarafından yapılmalıdır. Son dönemlerde popülerliğinin artmasından dolayı, farklı kişiler tarafından reklamlar yapılmaktadır.

    Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

    Saç ekimi işlemi yapılırken genel anestezi uygulamaya gerek yoktur, bu yüzden lokal anestezi yapılır. Yukarıda belirttiğimiz üzere uygun bölgeden saç kökü alınır. Alınan bu kökler aslında bir miktarda deri içerir ve bu parçaya greft adı verilmektedir.

    Kök alınacak bölgeye bir gece önceden bandaj takılır. En önde ve saç ekilen alan içerisinde küçük delikler yer alır. Bu delikler dikilen alanda sızıntıya yol açabilir, ancak saç ekimi yapıldıktan sonraki günde sızıntı oluşmaz.

    Kişiden kişiye değişen bu durum, bazı kişilerde şişliğe yol açabilir. Bu süre zarfı içerisinde verilen ilaçlar ve alınan önlemlerle beraber kısa sürede iyileşme sağlanır.

    Saç ekiminin tamamlanmasından birkaç saat sonra hasta kişi evinde dinlenebilir Ekim işleminden sonraki ilk bir hafta da kabuklu bir deri oluşumu görülmesi normaldir. Saçların düzenli olarak yıkanması bu durumu ortadan kaldırmaya veya minimuma indirmeyi sağlayabilir. Oluşan bu kabuklu doku hastayı rahatsız etmez. Saç ekimi sonrasında 2-7 gün içerisinde sosyal yaşama geri dönülebilir.

    Saç Ekimi Teknikleri

    Zamanla gelişen tıpla beraber saç ekiminde farklı saç ekim teknikleri geliştirilmiştir. En bilinen saç ekim yöntemleri şunlardır:

    • FUT Yöntemi: Saç kökünün alınacağı bölgeden kalın bir şerit halinde deriyle beraber greft çıkartılır. Saç kökleri mikroskop altında deri dokulardan ayrılır ve daha sonra saçsız alana şerit halinde tek tek ekilir. Alınan şerit parçası  1 – 1,5 cm genişliğe ve 25 – 30 cm uzunluğa sahip olabilir. Uzunluk belirlenirken iki kulak arasındaki mesafe ölçülür. İşlemin tamamlanmasından sonra kök alınan bölgenin dikilmesi gerekir ve bu bölgede yara izi kalır. Her ne kadar tek seferde çok fazla saç kökü ekilebilse de sancılı bir süreci vardır ve sonrasında iz kaldığı için pek tercih edilmeyen bir yöntemdir.
    • FUE Yöntemi: Alınan saç kökleri şerit olarak değil, teker teker alınır. Doğal bir görüntü oluşturduğu için ve saç kökü alınan alanda iz bırakmadığı için en çok tercih edilen yöntem olmuştur. FUE yöntemi uygulanırken, hasta lokal anestezi ile uyuşturulur.
      • Manuel Punch ile FUE: Saç kökleri toplanırken ilk olarak doktorlardarklı büyüklüklere sahip olan punchlar kullanarak el ile saç köklerini zayıflatır. Daha sonrasında micropen-set adı verilen cihazlarla saçlar tek tek toplanır. Dolayısıyla oldukça uzun sürmektedir.
      • Mikromotor ile FUE: Saç köklerini otomatik olarak zayıflatan makine sayesinde bu süreç daha da kısaltılmıştır. Saç kökleri etrafında çok küçük delikler açılır ve saç kökleri zayıflar. Zayıflayan saç kökleri micropen-set aletiyle toplanır.
    • Robotik Fue Yöntemi: Bu yöntemde saç kökleri toplanırken, kameralarla donatılmış bir robot kullanılır ve bu robotla saç kökleri toplanırken kılların çıkış yönleri gözlemlenebilir. Bu robot doktor tarafından bilgisayar ortamına aktarılan görüntü sayesinde kontrol edilir. Aynı zamanda kökler arası mesafe net olarak görülebildiği için diğer köklerin zarar görme ihtimali çok daha düşüktür. Bu yöntem daha yeni olduğu için geliştirilmeye devam etmektedir.
    • DHI Yöntemi: Halk arasında kalem tekniği olarak da bilinmektedir. Bu yöntemde özel uçlu kalem (Choi Pen) kullanılır. Çoğu iğnesi ince yuvarlak ve keskindir. Saç kökleri bu iğne ile toplanır. Bu yöntemin avantajı ise kanal açılmadan kel alana direkt olarak ekilmesidir. Yani kalemle alınan saç kökleri aynı anda kel bölgeye eklenir. Böylece kılların daha kısa bir süre cansız kaldığı için daha başarılı bir yöntem olduğu düşünülmektedir.

    Saç Ekiminin Aşamaları

    1. Konsültasyon: Operasyonun planının yapılma ve saç çizgilerinin belirlenme sürecidir.
    2. Hazırlık: Operasyonun yapılacağı günde hastanın operasyon bölgesinin steril hale getirilmesi ve lokal anestezi uygulanmasıdır.
    3. Alım: Saç ekimi için donör bölgeden saç köklerinin toplanma işlemidir.
    4. Kanal Açma: Saçların ekileceği alan içerisinde saç yönlerine uygun olarak kanal açma işlemidir.
    5. Ekim İşlemi: Alınmış olan saç köklerinin ekim yapılacak alana uygun açı ile ekilmesidir.
    6. Operasyon Sonrasındaki İşlemler: Operasyonun gerçekleşmiş olduğu bölge içerisinde pansuman yapılması ve ertesi gün uygulanacak olan PRP tedavisini içerir. PRP tedavisi saçların iyileşmesini hızlandırmak için uygulanır.
    7. Operasyon Sonrası Saç Yıkama Prosedürü: Saçların alındığı alanın hassas bir şekilde 15 gün boyunca yıkanmasıdır. Bu sayede iyileşme süresi artar ve kabuklanmalar giderilir.

    Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

    Aslında insan saçlarının da bir ömrü vardır. Bir saç teli 4-6 yıl kadar yaşar ve sonrasında dökülmeye başlar. Bu durum oldukça doğaldır ve insanlarda günlük 50-100 adet saç teli döküldüğü bilinmektedir. Eğer saçlarınızı yıkarken çok fazla saç teli geliyorsa, yıkanmış ve kurumamış saçı çektiğinizde 3-5 adet saç teli geliyorsa bu durumu ciddiye almanızı tavsiye ederiz.Peki, saçlar neden dökülür?

    İnsanlarda saç dökülmesine yol açan genel sebepler şunlardır: 

    1. Genetik Faktörler: Aile içerisinde kellik sorunu yaşanıyorsa, saç dökülme riski bulunmaktadır. Günümüzde 16 – 18 yaş erkeklerde saç dökülme başlangıcı görülebilir, bu oran genç kızlarda çok daha yüksektir. Tabiki bununla beraber stres, dengesiz beslenme, hormonal durumlarında etkisi vardır.
    2. Deri Sorunları: Saç dökülmesine yol açan durumlardan bir tanesi de deri problemleridir. Deriyi doğrudan ilgilendiren hastalıklar ve iç hastalıkları saç dökülmesine yol açabilir. Sedef hastalığı, egzamalar, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi hastalıklardan kaynaklı olarak saç dökülme ihtimali yüksektir.
    3. Düzensiz Beslenme: Saçın gelişimi ve sağlığını koruması için beslenme oldukça önemlidir. Uzun süreli aç kalma, tek tip beslenme, karbonhidrat yoğunluklu beslenme saçın yapısına zarar verebilir.
    4. Vitamin ve Mineraller: Bu durum beslenmeyle doğru orantıldır. Genellikle tek tip beslenenlerde vitamin ve mineral eksiklikleri görülebilir. Saç sağlığı için B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve minarelleri büyük önem taşımaktadır. Bunun için kan testi yaptırarak değerlerinizi öğrenebilirsiniz ve eğer eksik olan vitamin veya mineraliniz varsa takviye alabilirsiniz.
    5. Hormonal Durumlar: Eğer hormonal düzensizlikler yaşanıyorsa, aşırı akne, kilo alımında hızlanma adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenme de artış gibi durumlar görülüyorsa ve aynı zamanda saç dökülmesi mevcutsa hormonal sebeplerden saç sağlığınız negatif etkileniyor olabilir.
    6. Stres: En bilindik olan saç dökülme sebebi strestir. Aşırı stres, anksiyete, psikozlar, depresyon gibi durumların içerisindeyseniz ve bu durumlar için ilaç kullanıyorsanız saçınız dökülebilir.
    7. Kimyasallar ve Kozmetik: Saçların yüzeyine sıkılan saç spreyleri, boyalar, açıcılar gibi kimyasal içerikli ürünler saç sağlığını etkileyebilir. Bununla beraber sıkı toka takmak, aşırı ısıya maruz bırakmak, düzleştirmek, fön çekmek gibi durumlar saç sağlığınızı olumsuz etkileyecektir.

    Saç Ekiminin Başarılı Olması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

    saç ekimi nedir

    Saç ekimi sonrasında başarılı bir sonuç almak için bakımına önem vermek önemlidir. Tamamen iyileşene kadar titiz davranmak gereklidir. Genel olarak başarılı sonuç vermesi için etkenler şunlardır:

    • Kişinin sağlık durumu
    • Donör bölgedeki saç sıklığı ve saç teli kalınlığı
    • Donör bölgedeki saçlı alanın büyüklüğü
    • Operasyonun iyi planlaması gerekir, hastanın beklentilerine önem verilmelidir
    • Donör ve ekim yapılacak olan bölgenin cilt ve saç hücreleri önemlidir
    • Alın büyüklüğü
    • İşlem sonrasında hekim önerilerine uymak

    Saç Ekimi Öncesinde Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

    Yapılması Gerekenler

    • Saç ekiminden önce kontroller düzenli yapılmalıdır
    • Düzenli olarak kullanılan ilaçların doktora bildirilmesi
    • Operasyondan önce aç olmak
    • Moral ve motivasyonu yüksek tutmak
    • Operasyondan önce rahat kıyafet giymek

    Yapılmaması Gerekenler

    • Eğer alkol ve sigara tüketiliyorsa işlemden bir hafta önce bırakılmalıdır
    • Kan sulandırıcı ilaç tüketenlerin 1 hafta önceden ilaçları kullanmayı bırakmalıdır

    Saç Ekimi Kimlere Yapılabilir 

    saç ekimi nedir

    Saç ekimi bebekler ve çok yaşlı insanlar haricinde herkese yapılabilir. Burada önemli olan nokta uzman doktorlar tarafından uygun şekilde yaptırılması gerekir. Çocuklar için uygun testler yapıldıktan sonra saç ekimi yapılması mümkündür.

    Saç köklerinin yetersiz olduğu kişilere saç ekimi yapılamayabilir. Bu kişilerin operasyona elverişli olması için bu süre içerisinde saç bakımı yapılabilir. Güçlenen saç kökleri sonrasında saç ekimi işlemi yapılabilir. Eğer donör bölge, kel bölgeyi karşılayacak kadar yoğun değilse saç ekimi yapılamaz.

    About Author

    Estetikyeri.com Editör

    Estetik ve plastik cerrahi hakkında faydalı bilgiler ve bilinmesi gerekenleri estetikyeri.com için araştırıyor, derliyorum.

    Leave a Reply

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Sohbete başla
    Merhaba, bilgi almak ister misiniz?
    Merhaba
    Estetik Yeri olarak size nasıl yardımcı olabiliriz?
    Powered by