Kadınlar Saç Ekimi Yaptırabilir Mi?

Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Saç dökülmesi yaşayan kişiler estetik sorunların yanı sıra psikolojik sorunlar da yaşayabilmektedir. Özellikle kadınlarda görülen psikolojik sorunlar erkeklere oranla daha yoğun geçmektedir. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda saç dökülmesi sonrasında korku, utanma ve aşağılanma hissi meydana gelmektedir.

Bunların yanı sıra sosyal ilişkilerde sorun yaşanabilir. Dolayısıyla saç dökülmesi yaşayan kişiler, bu duruma çözüm bulmak için saç dökülmesini kamufle etmeye çalışırlar, ancak saç dökülmesi için en garanti yöntem saç ekimidir. Her ne kadar saç ekimi operasyonları erkeklerde daha yoğun bir şekilde yapılsa da kadınlarda da saç ekimi yapılabilir.

Kadınlarda Saç Ekimi

Kadınlarda yapılan saç ekimi konusundan önce saçların dökülme nedenlerine ve dökülmeden önce korunması için yapılması gerekenleri ele alalım.

Kadınlarda Saç Dökülme Nedenleri

Kadınlarda saç dökülmesinin en büyük nedenleri şunlardır:

  • Genetik Yatkınlıklar,
  • Otoimmün Hastalıklar
  • Menapoz
  • Aşırı Stres
  • Gebelik
  • İlaç Kullanımı
  • Demir Eksikliği
  • Ağır Diyet Uygulaması

Kadınlarda Saç Dökülmemesi İçin Tavsiyeler

Kadınlarda saç dökülmesi durdurmak veya yavaşlatmak için alınması gereken önlemler vardır. Burada en önemli nokta saçınızın dökülme sebebidir.

Beslenme

Saç dökülmesine yol açan durumlardan bir tanesi yanlış beslenmedir. saç sağlığı için beslenmenin önemi büyüktür. Et, balık, yumurta gibi proteinlerin alınması gerekir. Bunun yanında sebze tüketimi de önemlidir.

Ispanak, muz ve yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde biotin, magnezyum, çinko, selenyum ve A, E, C, B6 vitaminleri yer almaktadır. Bu vitamin ve minerallerin sayesinde saç kökleri güçlenir ve dökülmeye karşı dirençli olur.

Saç Bakımı

Tahmin edileceği üzere en önemli korunma yollarından bir tanesi saç bakımıdır. Saçlar, iki günde bir yıkanmalıdır. Saç derisi sağlıklı ve temiz tutulmalıdır. En önemli noktalardan bir tanesi de kullanılan şampuanın ağır kimyasallar içermemesidir. Ağır kimyasal içerikli şampuanlar saçları kurutabilir ve kırılmasına yol açabilir. Güçsüzleşen saç kökleri daha sonrasında dökülecektir.

Saç Şekillendirme – Tarak

Kullanılan taraklar da önemlidir. Saç şekillendirmek için sert – fırça taraklar kullanmak saç köklerinize zarar verebilir. Bunun için tarak seçimi yaparken saç köklerinizi çekmeyen bir tarak seçmeniz gerekir.

Aynı zamanda saç şekillendirmek için kimyasal içerikli spreyler kullanmak da zarar verecektir. Bununla beraber saçlara maşa yapmak, düzleştirmek de zararlıdır. Ayrıca at kuyruğu gibi modellerde saç tokası sıkı olmayacak şekilde bağlanmalıdır.

PRP Desteği

PRP desteği saç bakımı ve onarımı sağlayan cerrahi bir işlemdir. Bu işlem gerçekleştirilirken kişinin vücudundan kan alınır. Daha sonra kandaki plazmalar ayrıştırılır. Ayrıştırma işleminden sonra tekrardan kafa derisine enjekte edilir.

Kadınlarda Saç Dökülme İstatistikleri

  • Kadınlarda saç dökülme oranı %25’dir. Yani her dört kadından bir tanesi saç dökülme sorunu yaşar. Bu oran menopoz dönemindeki kadınlar için farklıdır. Menopoza girmiş kadınların %50’sinde saç dökülmesi görülebilir.
  • Saç dökülme sorunu yaşayan kadınların %40’ının sorunu genetik faktörlerdir.
  • Kadınlarda saç dökülmesine yol açacak 30 farklı neden vardır.
  • Premenopozal dönem içerisindeki kadınların %10’unda, 65 yaş üstü kadınlarınsa %50’sinden fazlasında saç incelmesi görülmektedir.
  • Dünya üzerinde yapılan saç ekimlerinin %15’lik kısmını kadınlar oluşturmaktadır.

Kadınlarda yaşanan saç dökülmesinde genellikle ön saç çizgisi geriye gitmez. Daha çok tepe bölgesinde açılma görülür. Bu yüzde kadınlara yapılacak olan saç ekimi uzman ve deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır.

Kadınlarda Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Kadınlarda yapılan saç ekimi ile erkeklere yapılan saç ekimi arasında çok büyük farklar yoktur. Temel olarak aynı saç ekim yöntemleri kullanılır, ancak donör bölgeden alınan saç köklerinde farklılıklar gözlemlenebilir.

Saç Köklerinin Alınması

Kadınlara saç ekimi yapılacağında tıraş olunması gerekmez. Saçlar tamamen kestirilmeden aradaki seyreklikler doldurulabilir. Bunun için güçlü saç kökleri bulunan bölgelerden kökler alınır. Saç kökleri alınmadan önce hastaya lokal anestezi uygulanarak donör bölge uyuşturulur.

Genellikle greft alınırken, iki kulak arasındaki ense bölgesi kullanılır. Buradaki saç kökleri daha güçlü ve dayanıklıdır. Böylece daha sonradan dökülme sorunu yaşanma ihtimali en aza indirgenmiş olur. Normal şartlar altında saç kökleri toplanırken tıraş edilmesi gerekir. Kadınlarda saç ekimi yapılırken, sadece saç köklerinin alınacağı alan tıraş edilir. Yani saçların altında küçük bir dikdörtgen alan tıraş edilir ve bu alan üstte kalan saçlarla kamufle olur. Böylece donör bölgede herhangi bir anormallik görülmez.

Saç Köklerinin Ekilmesi

Saç kökleri alındıktan sonra özel solüsyon içerisinde saklanır ve kanal açma işlemine geçilir. FUE yönteminde kullanılan micromotor teknolojisiyle 0.6 mm – 0.8 mm kadar kanallar açılır.

Açılan bu kanalların içerisine saçın çıkış yönüne ve açısına göre ekim yapılır.  Bu işlemler özel safir uçlarla gerçekleştirilmektedir.

DHI Tekniğiyle Saç Ekimi

Saç ekimi sırasında saçlar tıraş edilmeyecekse DHI tekniğine başvurulabilir. Bu teknikle alınan saç kökleri bekletilmeden yerine ekilir. Bu işlem yapılırken choi-pen kullanılmaktadır. Bu tekniğin en büyük avantajı alınan greftlerin kısa süre içerisinde ekilmesidir. Her ne kadar daha uzun süreli bir işlem olsa da daha başarılı olduğu düşünülmektedir.

Kadınlarda Saç Ekimi Öncesi

Saç ekimi işlemine başlamadan önce hastalara bir takım testler yapılır. Bu testler genellikle Hepatit B/C – HIV – Sarılık içermektedir. Çıkan sonuçlara göre değerlendirme yapılır ve saç ekimi işlemine başlanır. Operasyon günü hafif besinler tüketmek, rahat kıyafetler giymek önemlidir.  Saç Ekimi Öncesinde Hazırlıklar Nasıl Yapılmalı? isimli yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kadınlarda Saç Ekimi Sonrası Süreç

Saç ekimi sonrasındaki ilk üç gün biraz sancılı geçebilir. Ekim yaptıktan sonraki ilk iki gün saç yıkanmaz. İlk yıkama işlemi saç ekimi yapılan yerde yapılır. Daha sonra her gün saçlar yıkanmalıdır. Bu işlem yapılırken nazik davranılmalıdır.

Operasyonun üzerinden 10 gün geçtikten sonra kabuk dökülme süreci başlar. Bu işlem de ekim yapılan yerde gerçekleştirilmelidir. 10 günlük süreçten sonra saçlar yavaş yavaş doğal görünüm kazanmaya başlar.

İlk 3 aylık süreç içerisinde ekim yapılan bölgede saçların %30-35 kadarı çıkar. 6. ayda %60-05 kadarı görülür. Bu süre zarfından sonra saçlar normale dönmeye başlar. Daha sonra çıkan saçlar gözle farkedilmeyebilir. Saçların tamamen çıkma süresi 12 ayı bulabilir.

Ekim sonrasında mevcut saçların korunması için vitamin uygulanabilir. Bununla beraber kök hücreli multivitamin destekli serumlar büyük fayda sağlayacaktır. Ayrıca saç ekiminden sonra yapılan saç yıkamalarında kullanılan şampuanlar doğal içerikli olmalıdır. Bu şampuanların içerisinde kimyasallar, paraben, boya olmaması gerekir.

Saç Ekimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler isimli yazımızı okumanızı da tavsiye ederiz.

Bütün Kadınlara Saç Ekimi Yapılabilir Mi?

Kadınlara saç ekimi hemen hemen her yaş grubu için uygundur, ancak kronik hastalıkları olanlar için sorun yaratabilir. Örneğin; kalp, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği, tansiyon ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklar varsa yapılmaması tavsiye edilir. Ayrıca hamileler için de uygun bir operasyon değildir.

Eğer saç ekimi yaptırmak isteyen kişi madde kullanıyorsa operasyon başarısız olacaktır. Çünkü, greftler yeni kanalların içerisinde tutunamaz ve dökülürler.

Kadınlarda yapılan saç ekimi genellikle tıraşsız saç ekimi olduğu için sorunlar yaşanabilir. yeni saç kökleri ekilirken ortaya çıkan kanlar diğer saç köklerine bulaşabilir ve burada kurur. Operasyon sonrasındaki 2 günlük süreçte saçlar yıkanamayacağı için kuruyan kan saçlara zarar verecektir. Aynı zamanda hastaya da rahatsızlık verir. Burada saç ekimi yapan doktorun görevi büyüktür.

Yanıtla

Sohbete başla
Merhaba, bilgi almak ister misiniz?
Merhaba
Estetik Yeri olarak size nasıl yardımcı olabiliriz?
Powered by