Saç Ekiminde Greft Nedir? Nasıl Alınır?
Saç ekimi terimleri arasında en sık duyulanlardan bir tanesi gref kelimesidir. Bilindiği üzere saç ekimi yapılırken, donör bölgeden saç kökleri alınır ve bu saç kökleri ekim yapılacak alana ekilir. Böylece yeni ekilen saç kökleri bu bölgede yeniden canlanır ve gelişmini sürdürür.
İnsanların saç derisinin ortalama 1 santimetre karelik alan içerisinde 40-45 adet saç kökü bulunur. Bu rakam oldukça yüksektir. Dolayısıyla saç ekimi sonrasında doğal görünüm yakalamak için sık bir saç ekimi yapılması gerekir. Günümüzdeki saç ekim yöntemleri sayesinde bu operasyon başarıyla gerçekleştirilmektedir. Peki, greft nedir?
Greft Nedir?
Aslında alınan saç köklerinin içerisinde bir miktar da deri parçası bulunur. İşte bu köklere grefsaç ekiminde greft nedirt adı verilmektedir. Yani, donör bölgeden alınan her bir kök bir grefttir.
Greftler kendi aralarında ayrılmaktadır. Bazı greftler tek bir saç kökünden oluşurken, ikili,üçlü, dörtlü hatta beşli olanları görülebilir. Bu saç köklerinin her biri ayrı kümeler halinde ayrılır. Dolayısıyla saç ekimi operasyonunda önemli olan greft sayısı değil, ekilen saç kökü sayısıdır.
Örneğin; 3 bin greft ekimi yapılacak bir operasyonda greftlerin hepsi ikili köklerden oluşuyorsa, 6 bin saç kökü ekilmiş olur.
Greflerin Önemi
Saç ekimi operasyonunun en önemli noktalarından bir tanesi greftlerin durumudur. Hem greftler alınırken, hem de ekim sürecine kadar olan süre içerisindeki muhafazası da oldukça önemlidir.
Greftler alınırken deri yapısı, alım açısı ve kök yapısı dikkate alınmalıdır. Burada önemli olan nokta saç köklerinin doğru toplanmasıdır. Toplama işleminde saç köklerinin de birer organ olduğu unutulmamalıdır.
Greftlerin muhafazası da önemli olan konular arasında yer almaktadır. Uygun olmayan koşullar altında uzun süre bekleyen saç köklerinde yüksek oranda kayıp yaşanabilir. Bazı durumlarda alınan saç kökleri gazlı beze sarılabilir veya suyun içerisinde bekletilebilir. En uygun bekleme şekli özel solüsyonların içerisinde bekletilmesidir. Eğer toplanmış olan greftler uygun bir şekilde korunmazsa, saç ekiminin verimi düşebilir.
Greflerin Alınması
Greftlerin alınma işlemi saç ekim yöntemine göre farklılık göstermektedir. Günümüzde en çok kullanılan saç ekim tekniği olan FUE tekniğiyle alınan greftler tek tek micromotor yöntemiyle toplanır, daha sonrasında saç ekim aşamasına kadar muhafaza edilir.
Eski dönemde saç ekiminde sık kullanılan yöntemlerden bir tanesi olan FUT yönteminde, saç kökleri kümeler (şerit) halinde alınır. Daha sonra saç kökleri tek tek ayrılır. Daha sonra saç ekimine kadar muhafaza edilir.
Saç ekiminde kullanılan bir diğer yöntem ise DHI yöntemidir. Bu yöntemde özel bir kalem kullanılarak saç kökleri toplanır ve ekilir. DHI yönteminin en büyük avantajı, alınan saç kökleri bekletilmeden ekilmektedir. Bu sayede, saç kökleri uzun süre dışarıda kalmaz ve operasyonun başarılı olma ihtimali yükselmektedir.
Bir Seansta Kaç Tane Greft Ekilebilir?
Saç ekimi operasyonundan önce saç köklerinin toplanması uzun sürebilir. Saç köklerinin ekilme sayısı saç ekim yöntemine göre değişebilir. FUT tekniğiyle yapılan ekimde tek seansta 2000 – 3000 ekim yapılabilirken, FUE tekniğinde 3000 – 4000 ekim yapılabilir. Eğer ekim sayısı artacaksa ikinci bir seans gerçekleştirilebilir. Saç ekimi süresi 6 ile 9 saat arasında sürebilir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Saç Ekimi İşlemi Ne Kadar Sürüyor? isimli yazımızı okumanızı da tavsiye ederiz.