27 December 2024
Saç Ekimi

Saç Ekimi Yöntemleri Nelerdir?

Saç Ekimi Yöntemleri Nelerdir?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber saç ekim yöntemleri arasında farklı teknikler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerin uygulanması hastanın durumuna göre farklılık gösterebilir. Kısaca, saç ekimi yöntemi belirlenirken, en zahmetsiz, kolay ve doğal sonuç veren yöntem tercih edilmektedir. En çok tercih edilen yöntem ise FUE tekniğidir. Bu teknikte choi-pen adı verilen bir alet kullanılmaktadır.

Her ne kadar çok farklı saç ekimi yöntemleri olsa da her geçen gün yeni bir yöntem için araştırmalar yapılmaktadır. Günümüzde en başarılı olarak görülen yöntem choi-pen kullanılan yöntemdir.

Saç Ekimi Yöntemleri Nelerdir?

Saç ekiminin pek çok farklı yöntemi olduğunu ifade ettikten sonra bu yöntemler hakkında genel bilgi verebiliriz. Yöntem ne olursa olsun aşağıdaki başlıklara dikkat edilmesi gerekir.

Saç Ekimi Tasarımı

Saç tasarımı ve ön saç çizginiz, saç yoğunluğu gibi faktörler doktorunuz tarafından belirlenmektedir. Burada saç çizginizin ön tarafının tasarlanması, saç yoğunluğunun azdan çoğa doğru ilerlemesi gibi faktörler önemlidir.

Saç Köklerinin Çıkış Yönü

Saç tasarımı içerisinde saç köklerinin çıkış yönünün belirlenmesi de diğer bir faktördür. Uzman doktor tarafından saçın uzunluğu ve açısı hesaplanarak en doğru şekilde saç ekimi yapılması ve doğal görünüm kazanılması sağlanır.

Fue Saç Ekimi

Günümüzde en sık kullanılan saç ekim yöntemidir. Neredeyse saç ekim işlemlerinin tamamı bu yöntem ile yapılmaktadır. Burada önemli nokta uzman doktor tarafından işlemin gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi halde operasyonun başarılı olma kat sayısı düşecektir.

Saç ekimi operasyonlarının popülerleşmesiyle beraber, gerekli makineleri ve ekipmanları alan kişiler saç ekimi işine kalkışabiliyor. Bunun sonucunda en iyi ihtimalle operasyon başarısız oluyor ve geri dönülmez sonuçlar oluşuyor. Bu yüzden saç ekimi için iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor.

FUE Yöntemi Nasıl Yapılır?

Eskiden geleneksel saç ekimi yöntemi olarak FUT tekniği kullanılırdı. Daha sonrasında teknolojinin gelişmesiyle beraber FUE tekniği ortaya çıktı. Bu teknik diğer tekniğe oranla pek çok avantaja sahip olduğu için çok tercih edilmeye başlandı.

  • Donör Bölgeden Kök Almak: FUE tekniğinin ilk aşaması donör bölgeden saç kökleri almaktır. Saçların alınma şekli tek tek yapılır. Bazen robotlar yardımıyla saç kökleri alınabilmektedir. Bu bölge seçilirken genellikle ensede yer alan saç kökleri tercih edilmektedir. Çünkü, bu bölgedeki saç kökleri dökülmeye karşı dirençlidir ve operasyonun daha başarılı sonuçlanmasına yardımcı olur. Bu bölgeden saç kökleri alınmadan önce kökler zayıflatılır ve daha sonra az miktarda deri parçasıyla beraber saç kökü alınır. Alınan bu parçalara greft adı verilmektedir.
  • Saç Köklerinin Ekilmesi: Daha önceden tasarımı yapılmış olan kel bölgeye, saç kökleri ekilmeye başlanır. Ekilme işleminden önce saç köklerinin ekileceği yerlere kanallar açılır. Bu aşama saç ekiminin en önemli aşamalarından bir tanesidir. Başarılı bir operasyon sonrasında doğal görünüm elde edilir. Bunun için saçın ön bölgesi doğru tasarlanmalı ve saç ekiminde saçın yönüne dikkat edilmelidir.
  • FUE Tekniği Sonrasında: Operasyon sonrasında yeni çıkan saç kökleri bir ay içerisinde dökülebilir. Bu durum oldukça doğaldır. Dökülen saçlardan sonra 5 aylık bir süreç içerisinde yeni saçlar kökünden çıkar ve kalıcı olarak durur. Bu operasyonun başarı oranı %90 olarak görülebilir. Ayrıca operasyon sonrasında saçın düzenli olarak yıkanması gerekir.

Motorlu ve Manuel FUE Yöntemi

FUE saç ekimi için donör bölgeden saç köklerinin alınma işlemi mikromotor yöntemiyle veya manuel olarak yapılabilmektedir. Temel olarak iki yöntemin amacı ve sonucu aynıdır, ancak mikromotor yöntemi sayesinde oldukça ciddi zaman kazanımı sağlanmaktadır.

Aynı zamanda motorlu yöntemle daha sık greft alınabilmektedir. Bu yöntem sayesinde her hastaya uygun iğne başlıkları ayarlanır ve bu iğneler sayesinde iz ve şişlik kalmaz. Ancak manuel olarak alınan saç kökleri dokuyu daha az zedeler ve greftler daha az zarar görür.

Altın Uçlu (Gold) FUE Yöntemi

Bu yöntem, FUE yöntemiyle aynıdır, ancak kullanılan malzemeler altından üretilmektedir. Çünkü, altın insan vücudu ile uyumludur ve zarar vermez. Böylece saç derisinin doğal yapısı ve şekli bozulmaz. Aynı zamanda normal FUE yöntemine oranla daha sık saç ekimi yapılabilmektedir ve başarı oranı daha yüksektir.

FUT Saç Ekimi

FUT saç ekimi tekniği eskiden tercih edilen saç ekim yöntemiydi, daha sonrasında FUE tekniğinin geliştirilmesiyle beraber bu tekniğin kullanım oranı azaldı. FUT tekniğinin FUE tekniğinden en büyük farkı saçların teker teker değil kümeler halinde alınmasıdır.

  • Donör Bölgeden Saç Kökü Almak: FUT yönteminde saç kökü alırken iki kulak arkasından şerit halinde saç alınmaktadır. Bu şerit ortalama 2 x 20 cm boyutlarındadır.  Buradaki saç kökleri dökülmeye karşı daha dirençlidir. Şerit halinde alından bu deri parçası üzerinden saçlar tek tek ayıklanır. Daha sonra ekim işlemi için kullanılır. Saç kökünün alındığı yer daha sonradan dikilir. Dikiş sonrasında bu bölgede yara izi kalması da muhtemeldir. Yapılan bu işlem ortalama 5 saat kadar sürmektedir.
  • Saç Köklerinin Ekilmesi: Alınan saç kökleri kel bölgeye eklenir. İşlem gerçekleştirilirken lokal anestezi uygulanır. Daha sonra saç ekimi yapılacak alanda kanal açılır. Bu kanallara iğne yardımıyla saç ekimi yapılır. Bu yöntemde özel iğneler kullanılmadığından dolayı işlemin fiyatı daha uygundur.
  • FUT Tekniği Sonrasında: FUT yöntemi uygulanırken, birden fazla uzman kişi bulunur. Yapılan işlemden bir hafta sonra tekrar muayeneye gelerek burada bulanan dikişler alınır. Operasyondan sonra dikişli bölgeye pansuman uygulanır ve bandaj çıkartılır. Operasyonun ardından geçen üçüncü gün saçlar yıkanabilir. Yıkama işlemi hassas şekilde yapılmalıdır.

DHI Saç Ekimi

DHI saç ekimi, dönor bölgeden alınan saç köklerinin dışarıda daha az beklemesini sağlayarak operasyonun daha başarılı olmasını sağlamak için uygulanmaktadır. En büyük avantajı saçın ekileceği bölgelere delik açılmamasıdır. Saç ekimi kullanılan özel uçlar ile gerçekleştirilir.

Ekim yapılan bölgeye delik açılmadığı için ekim yapılabilecek saç sayısı da artmaktadır. Bu sayede daha yoğun ekim yapılabilir, ancak FUE tekniğine oranla daha zahmetli ve uzun süren bir yöntemdir. Çünkü, saç kökleri tek tek ekilir ve kesi kullanılmaz. Bu sayede de iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşir.

  • Donör Bölgeden Saç Kökü Almak: Saç ekimi işlemi için saç kökleri alınır. Alınan bu kökler hekim tarafından operasyonun öncesinde özel bir işlem görür. Daha sonra bu kökler ekim için hazır hale gelir.
  • Saç Köklerinin Ekilmesi: DHI tekniğinde şerit halinde bir kesi olmadığı için özel uçlu iğnelerle kel bölgeye ekim işlemi yapılır. Bu iğnelerin yardımıyla saçın doğal görünümde olması için açısı ayarlanır. Böylece alınan saç kökleri sırasıyla yerleştirilir. Bu işlem sonrasında yara izi oluşmaz. Önemli olan uzman kişiler tarafından yapılmasıdır.
  • DHI Tekniği Sonrasında: DHI tekniği ile yapılan saç ekimi doğal görünüme sahip olur ve yüksek başarı oranına sahiptir. Aynı zamanda yara izi düşüktür ve saçlar daha sıktır. Aynı zamanda diğer yöntemlere göre daha hızlı iyileşmektedir.

DHI tekniği yeni bir teknik olmasıyla beraber dünya üzerinde kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde de bu konuda deneyimli cerrahlar bulunmaktadır.

Tıraşsız Saç Ekimi

Saç ekiminin en büyük sorunlarından bir tanesi de sosyal hayatı etkilemesidir. Bu yöntem sayesinde tıraş olmadan saç ekimi yapılabilmektedir. Böylece kişi normal yaşantısına kolaylıkla dönebilmektedir.

İşleme başlamadan saçlar bilgisayar destekli kameralar ile taranır ve saç kaliteniz, saç yapınız, saç dökülme potansiyeli, dönor alanın yoğunluğu ve ekilebilecek greft sayısı hesaplanır. Saçlar belirli bir uzunluktayken saç tasarımı yapılır ve saç ekim işlemine başlanır.

  • Donör Bölgeden Saç Kökü Almak: Donör bölgesine lokal anestezi uygulanır ve ense bölgesi uyuşur. Daha sonra saç kökleri teker teker alınır. Bu saç köklerinin ömrünü uzatmak için özel solüsyon içerisinde bekletilir.
  • Saç Köklerinin Ekilmesi: İlk olarak saç ekimi yapılacak olan alana lokal anestezi uygulanır. daha sonra greft kalınlığına göre implant kalemlerin içerisine tek tek yerleştrilir. Daha sonra tasarıma uygun bir şekilde ekilir. Ekim işlemi yapılırken saçın çıkış yönü ve açısı ayarlanır. Bu sayede mevcut saçla uyumlu olur ve doğal görünüm sağlanır.
  • Tıraşsız Saç Ekimi Tekniği Sonrasında: Tıraşsız saç ekiminde yara ve kabuklanma süreci bireyin kendi saçlarıyla kamufle edildiği için iş ve sosyal hayata dönüş süreci diğer yöntemlere göre daha hızlı gerçekleşir. Saç ekiminden sonra 5-6 gün boyunca kabuklanma ve kabukların dökülme aşaması yaşanır. 15-21 günlük süreç içerisinde geçici dökülme gerçekleşir. Toplam 3 ay sonrasında yeni ekilmiş olan saçlar çıkmaya başlar. Ekim işleminden bir sene sonrasında saçlarınızın %95 oranında çıkması sağlanır.

Perkütan Saç Ekimi

Bu ekim yöntemi dünya üzerinde çok az yerde bulunur, ancak giderek popülerliği artan bir ekim yöntemidir. Bunun sebebi saç ekimi yapılırken düz kesimler yerine saçın çapı kadar olan yuvarlak delikler açılmaktadır. Açılan bu deliklerin içerisine alınmış olan saç kökleri ekilir. Bu ekim yöntemi diğer yöntemlere oranla daha uzun ve zahmetlidir.

  • Donör Bölgeden Saç Kökü Almak: Saç kökleri alınırken arka taraftaki saç kökleri tercih edilir. Tek bir gün içerisinde 1400 adet saç kökü alınabilir.
  • Saç Köklerinin Ekilmesi: Bu yöntemin diğer yöntemlere göre en büyük farkı saçın ekilme şeklidir. Özel uçlu bıçaklar kullanarak saç ekimi yapılacak yere yuvarlak delikler açılır. Bu deliklerin boyutu saç kökü kadardır. Bu sayede daha yoğun saç ekilebilir. Saçların ekimi yapılırken çıkış yönleri ve açısı önemsenerek doğal görünüm elde edilmesi sağlanmaktadır. Bu yöntem sonucunda doğal görünüm sağlanmaktadır.
  • Perkütan Saç Ekimi Tekniği Sonrasında: Bu yöntemle yapılmış olan saç ekiminin iyileşme süreci çok daha hızlıdır. 2-3 günde kabuklanma ortadan kalkar, yüzde oluşan ödem daha azdır. Cilt üzerinde kızarıklıklar oluşmaz.

Saç Ekimini Destekleyen Yöntemler

saç ekimi yöntemleri

Saç ekimi işleminin başarısını arttırmak için özel yöntemler geliştirilmiştir. Sizler için PRP ve IceGraft yöntemi hakkında bilgi vereceğiz.

PRP Destekli Saç Ekimi

PRP destekli saç ekiminde, normal saç ekimi yapılırken destek olarak kullanılır. Bunun için hastadan kan alınır ve bu kan özel bir işlemden geçirilir. Daha sonra trombositler ayrılır. Bu trombositler büyümeyi destekler. Bu sayede ekilen saç köklerinin daha hızlı büyümesine ve daha canlı olmasına yardımcı olur. Hatta cansız ve dökülmeye yüz tutmuş, zayıflamış saçların da kalitesini arttırır.

PRP destekli saç ekimleri, diğer yöntemlere göre daha avantajlıdır. Saç tellerinin, köklerinin daha hızlı büyümesini ve daha canlı olmasını sağlar. Aynı zamanda yaraların iyileşme sürecine de yardımcı olur.

IceGraft Saç Ekimi

Aslında IceGraft bir solüsyondur ve sadece saç ekimi için değil tıpın farklı alanlarında kullanılmaktadır. Bu solüsyonun içeriğinde hücre ve doku kaybının önüne geçen maddeler yer alır.

Saç köklerinin alınmasından sonra bu kökler IceGraft solüsyonunun içerisinde bekletilir. Daha sonra soğutulur. Böylece saç köklerinde oluşabilecek doku ve hücre kayıpları engellenmiş, saç kökleri canlılık kazanmış olur.

Bu yöntemin daha iyi sonuç vermesi için sıcaklığında doğru şekilde ayarlanması gerekir. IceGraft kullanılarak yapılan saç ekimlerinin daha başarılı olduğu görülmüştür.

About Author

Estetikyeri.com Editör

Estetik ve plastik cerrahi hakkında faydalı bilgiler ve bilinmesi gerekenleri estetikyeri.com için araştırıyor, derliyorum.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbete başla
Merhaba, bilgi almak ister misiniz?
Merhaba
Estetik Yeri olarak size nasıl yardımcı olabiliriz?
Powered by